Nasi Partnerzy 1 Kontakt 1 Mapa Strony

Stowarzyszenie Winiarzy Ma這polskiego Prze這mu Wis造

IV Konwent Polskich Winiarzy - 20-21 czerwca 2009 r., Niepo這mice pod Krakowem

Konwent Polskich WiniarzyRedakcja "Magazynu WINO" i Polski Instytut Winoro郵i i Wina, oraz Urz康 Miasta Niepo這mice i Fundacja Zamek Kr鏊ewski w Niepo這micach, uprzejmie zapraszaj na IV Konwent Polskich Winiarzy, kt鏎y odb璠zie si w Niepo這micach pod Krakowem 20-21 czerwca br.

Przebieg i wyniki dotychczasowych Konwent闚 utwierdzaj nas w przekonaniu o s逝szno軼i przyj皻ych przez nas za這瞠, przede wszystkim dotycz帷ych kryteri闚 uczestnictwa w Konwencie. Przypominamy, 瞠 w Konwencie Polskich Winiarzy mog uczestniczy wy陰cznie w豉軼iciele minimum 5 arowych winnic (300 sadzonek autoryzowanych odmian winoro郵i), za w degustacji wina zrobione z w豉snych winogron, wed逝g zasad obowi您uj帷ych w Unii Europejskiej. Ogromne zainteresowanie jakie wzbudzaj Konwenty, zmuszaj jednak organizator闚 do ograniczenia liczby zg豉szanych do degustacji win tylko do 4 (po 6 butelek ka盥ego zg豉szanego wina). Szczeg馧y nowych zasad znajd Pa雟two w regulaminie IV Konwentu.

Zainteresowanie jakie wzbudza Konwent sk這ni造 organizator闚 do przeprowadzenia IV Konwentu jako imprezy dwudniowej. Ta zasadnicza zmiana pozwoli roz這篡 degustacje na dwa dni, a dodatkowo wzbogaci spotkanie o seminaria, na kt鏎ych chcemy zaprezentowa najwa積iejsze problemy wsp馧czesnego winiarstwa, ze szczeg鏊nym uwzgl璠nieniem analiz i wniosk闚 wynikaj帷ych z funkcjonowania od roku nowej ustawy winiarskiej. Jak zwykle przewidujemy tak瞠 spotkanie towarzyskie. Na IV Konwent zostan zaproszeniu przedstawiciele w豉dz odpowiadaj帷ych za rozw鎩 dziedziny interesuj帷ej polskich winiarzy.

Zg這szenia wed逝g zasad Regulaminu do陰czonego do niniejszego zaproszenia nale篡 przes豉 drog elektroniczn na adres sekretariatu Konwent闚 Polskich Winiarzy do dnia 1 czerwca br. email: konwent@instytutwina.pl . Wyj徠kowo, po raz ostatni, przyjmujemy tak瞠 zg這szenia przysy豉ne tradycyjn poczt na adres: 02-726 Warszawa, ul. Skrzetuskiego 27A. Wszelkich wyja郾ie udziela sekretarz Konwentu Katarzyna Niemyjska, tel.: 0502-523-227, email: konwent@instytutwina.pl

Informacje o winnicach i producentach win bior帷ych udzia w IV Konwencie Polskich Winiarzy zostan umieszczone w specjalnej, osobnej publikacji przygotowywanej przez redakcj "Magazynu WINO" i Polski Instytut Winoro郵i i Wina. B璠zie to najbardziej kompetentny przewodnik po polskich winnicach. W zwi您ku z tym uprzejmie prosimy o mo磧iwie najszersze rozpropagowanie IV Konwentu Polskich Winiarzy w naszym 鈔odowisku. Mimo i posiadamy ju adresy grubo ponad 300 polskich winnic, na pewno nie dotarli鄉y do wszystkich.

Tomasz Prange-Barczy雟ki,
Redaktor "Magazynu WINO"

Roman My郵iwiec,
Prezes Polskiego Instytutu Winoro郵i i Wina

Sekretariat Konwent闚 Polskich Winiarzy
Katarzyna Niemyjska, tel. 0502-523-227,
email: konwent@instytutwina.pl
02-726 Warszawa, ul. Skrzetuskiego 27A

Regulamin IV Konwentu Polskich Winiarzy
Niepo這mice, 20-21 czerwca 2009 r.

Organizatorzy: "Magazyn WINO" i Polski Instytut Winoro郵i i Wina,
Wsp馧organizatorzy: Urz康 Miasta Niepo這mice i Fundacja Zamek Kr鏊ewski w Niepo這micach

Cel

1. Celem organizowanego wsp鏊nie przez redakcj "Magazynu WINO" i Polski Instytut Winoro郵i i Wina IV Konwentu Polskich Winiarzy jest:
a) degustacja i ocena wina (bez klasyfikacji) wyprodukowanych przez polskich winiarzy z winogron zebranych we w豉snej winnicy,
b) inwentaryzacja polskich winnic oraz pr鏏a okre郵enia terroir,
c) stworzenie p豉szczyzny do wzajemnego poznania si, wymiany do鈍iadcze i por闚nania swoich win,
d) przedstawienie opinii spo貫cznej barier formalnych blokuj帷ych rozw鎩 polskiego winiarstwa.
e) Organizatorzy zadbaj o szeroki udzia medi闚 (prasa, radio, telewizja) w IV Konwencie Polskich Winiarzy. Przys豉ne na Konwent materia造 b璠 og鏊nie dost瘼ne na stronie internetowej PIWiW. "Magazyn WINO" razem z PIWiW wyda - jak dotychczas - osobny ilustrowan broszur do陰czon do "Magazynu WINO" zawieraj帷y dane o wszystkich winnicach i winach bior帷ych udzia w IV Konwencie Polskich Winiarzy.

Warunki udzia逝

2. Warunkiem udzia逝 w IV Konwencie Polskich Winiarzy jest:
a) zaakceptowanie zasad niniejszego Regulaminu,
b) posiadanie minimum 5 ar闚 winnicy (minimum 300 sadzonek autoryzowanych odmian winoro郵i) przeznaczonych do produkcji wina,
c) przekazanie wype軟ionej "fiszki ewidencyjnej winnicy" wed逝g do陰czonego do regulaminu wzoru,
d) zg這szenie 6 butelek wyprodukowanego przez siebie wina z partii minimum 50 litr闚, z winogron zebranych we w豉snej winnicy, obsadzonej winoro郵 spe軟iaj帷 wszelkie wymagania unijne i krajowe dotycz帷e odmian, limit闚 dojrza這軼i winogron i szaptalizacji, metod produkcji itp., (w przypadku win s這dkich minimum wynosi 25 litr闚 dla win z p騧niejszego zbioru, s這mkowych lub lodowych). UWAGA: do degustacji win na IV Konwencie mo積a zg這si najwy瞠j 4 wina, (w dowolnych kolorach),
e) do陰czenie do ka盥ej butelki zg這szonej na Konwent "fiszki wina" wed逝g wzoru do陰czonego do niniejszego Regulaminu - UWAGA: jest to nowa wersja fiszki,
f) dostarczenie maksymalnie 5 fotografii w wersji elektronicznej do planowanego wydawnictwa (fotografie musz by wysokiej jako軼i, w przypadku zbyt niskiej rozdzielczo軼i nie b璠 wykorzystane) - UWAGA: ten wym鏬 dotyczy tylko winiarzy zg豉szaj帷ych wina do degustacji.
g) dostarczenie tekstu w wersji elektronicznej o obj皻o軼i 1000-2000 znak闚 zawieraj帷ego sylwetk w豉軼iciela winnicy, prezentuj帷y winnic i zamierzenia na przysz這嗆 - UWAGA: ten wym鏬 dotyczy tylko winiarzy zg豉szaj帷ych wina do degustacji.
UWAGA: niespe軟ienie jednego z powy窺zych warunk闚 wyklucza z udzia逝 w IV Konwencie Polskich Winiarzy (zobacz tak瞠 "Wyj徠ki").

Wyj徠ki

3. W drodze wyj徠ku do udzia逝 w IV Konwencie Polskich Winiarzy dopuszczone s nowo za這穎ne winnice, kt鏎e jeszcze nie wyprodukowa造 swego wina, w豉軼iciele musz jednak spe軟ia wszystkie inne warunki udzia逝 w Konwencie: odpowiedni area i przes豉n w terminie "fiszk ewidencyjn winnicy".

Terminarz

4. IV Konwent Polskich Winiarzy odb璠zie si 20-21 czerwca (sobota-niedziela) 2009 roku na zamku w Niepo這micach ko這 Krakowa.
a) Zg這szenie oraz wszystkie wymagane dokumenty nale篡 przes豉 drog elektroniczn na adres sekretariatu Konwent闚, e-mail: konwent@instytutwina.pl . Wyj徠kowo (po raz ostatni) w tym roku dopuszczamy zg這szenia zwyk陰 poczt na adres: 02-726 Warszawa, ul. Skrzetuskiego 27A. Wszystkie zg這szenia nale篡 dostarczy do dnia 1 czerwca br.
b) Po weryfikacji zg這sze do dnia 10 czerwca uczestnicy b璠 mogli uzyska informacje o zakwalifikowaniu i swoim udziale w IV Konwencie telefonuj帷 lub drog e-mailow.
c) Na 5 dni przed Konwentem, czyli od dnia 15 czerwca br. nale篡 dostarczy zg豉szane wina osobi軼ie lub poczt do: Sabina 讜ak, Fundacja Zamek Kr鏊ewski w Niepo這micach, ul. Zamkowa 2, 32-005 Niepo這mice (tel. pani 讜ak: 0691-242-667).

Przebieg spotkania

5. Organizacja i przebieg IV Konwentu Polskich Winiarzy:
a) W Konwencie bior udzia wy陰cznie zaproszeni winiarze, przedstawiciele organizacji i instytucji zwi您anych z winem, przedstawiciele medi闚 oraz przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i specjalistycznych instytut闚.
b) Obrady Konwentu prowadz organizatorzy.
c) IV Konwent sk豉da si b璠zie z 5 odr瑿nych cz窷ci:

1) Zamkni皻a degustacja zg這szonych win, wy陰cznie w 軼is造m kr璕u uczestnik闚 IV Konwentu, czyli w豉軼icieli winnic i producent闚. Podczas degustacji wina b璠zie pokazana na ekranie jego fiszka. Cz這nkowie panelu degustacyjnego b璠 szczeg馧owo omawia wszystkie parametry degustowanego wina. W czasie zamkni皻ej degustacji winiarze b璠 mogli skomentowa swoje wina i odpowiedzie na pytania panelu degustacyjnego i pozosta造ch winiarzy.
2) Konferencja prasowa prowadzona przez organizator闚 Konwentu.
3) Otwarta prezentacja winnic i win uczestnik闚 Konwentu. Ka盥y z uczestnik闚 Konwentu zainteresowanych przedstawieniem swoich win b璠zie m鏬 je zaprezentowa szerokiej publiczno軼i na swoim w豉snym stoisku. Te wina nie b璠 podlega造 ocenie panelu degustacyjnego i nie zostan uwzgl璠nione w pokonwentowej publikacji.
4) Nieformalne spotkanie winiarzy i sympatyk闚 winiarstwa.
5) Seminaria, na kt鏎ych specjali軼i b璠 omawiali problemy wsp馧czesnego winiarstwa ze szczeg鏊nym uwzgl璠nieniem konsekwencji zmian prawnych wprowadzonych w zesz造m roku.

Degustacja

6. Charakterystyki przys豉nych na IV Konwent Polskich Winiarzy win b璠zie dokonywa panel degustacyjny "Magazynu WINO". Organizatorzy zastrzegaj sobie mo磧iwo嗆 dodatkowej "kontrolnej" weryfikacji przys豉nych win. W wypadku w徠pliwo軼i panelu degustacyjnego organizatorzy zastrzegaj sobie:

a) mo磧iwo嗆 膨dania dodatkowych szczeg馧owych informacji technicznych,
b) przeprowadzenie rozmowy z osob prowadz帷 winifikacj,
c) laboratoryjn analiz przys豉nej pr鏏ki wina,
d) sprawdzenie ca貫j partii wina na miejscu produkcji,
e) w wypadku powa積ych uzasadnionych w徠pliwo軼i odrzucenie wina z oceny.

Informacje

7. Wszystkich informacji na temat IV Konwentu Polskich Winiarzy udziela sekretarz Konwent闚: Katarzyna Niemyjska, tel. 0502-523-227, e-mail: konwent@instytutwina.pl . Tam te nale篡 przesy豉 wymagane dokumenty. Wyj徠kowo w tym roku (po raz ostatni) dokumenty i zapytania mo積a przesy豉 zwyk陰 poczt na adres: 02-726 Warszawa, ul. Skrzetuskiego 27A.
8. Noclegi w cenie 90 z od osoby za dob mo積a zarezerwowa w Hoteli NOVUM (300 m. od miejsca degustacji). W sprawie noclegu w hotelu NOVUM trzeba si kontaktowa z panem Jakubem Gwo寮ziem, tel. (012) 279-89-14 lub 0-607-237-647, a najlepiej mailowo biuro@hotelnovum.pl i w nag堯wku wiadomo軼i poda has這 "konwent" (przez telefon te poda has這 "konwent") . W cenie jest 郾iadanie w formie bufetu, parking i internet. Nale篡 jak najszybciej dokona rezerwacji - liczba miejsc jest ograniczona. W pobli篡 Niepo這mic jest tak瞠 kilka innych hoteli.

Za陰czniki

1. fiszka ewidencyjna winnicy,
2. fiszka wina.

FISZKA EWIDENCYJNA WINNICY

1. Nazwa winnicy (ewentualnie razem z plastycznym logo): ............................................

2. Rok za這瞠nia: .......................................................................................

3. Dok豉dny adres winnicy:
gmina: ......................................................., powiat: .................................., wojew鏚ztwo: ...............

4. Powierzchnia winnicy (w ha i arach, ewentualne planowane powi瘯szenia):
..............................................................................................................................

5. Lokalizacja - w metrach nad poziom morza, inne wa積e uwarunkowania (np. zbiorniki wodne, os這ny): ....................................................................................................

6. Kierunek i nachylenie stoku (w %):
.............................................................................................................

7. Typ gleby: ...........................................................................................................................

8. Uprawiane odmiany (ilo嗆 wszystkich sadzonek i krzaków ka盥ej odmiany): ..................................................................................................

9. W豉軼iciel winnicy (z podaniem ew. przynale積o軼i do organizacji winiarskich, uczestnictwa w programach wdro瞠niowych, itp.): .............................................................................

10. Czy z winnic jest zwi您ana szk馧ka albo gospodarstwo agroturystyczne, czy planuje si sprzeda wina, czy produkcja przeznaczona jest na u篡tek w豉sny, jak kategori jako軼iow planuje si osi庵n望, itp.): ............................................................................................

11. Adres do korespondencji, telefon, adres e-mailowy obowi您kowo!:
...................................................................................................

12. Rodzaj piwnicy i jej wyposa瞠nie (beczki, kadzie, jakie?):
..........................................................................................................

13. Maksymalnie 5 opisanych zdj耩, w tym: w豉軼iciela winnicy, og鏊ne zdj璚ie winnicy ew. piwnicy, plan winnicy, butelek z etykiet, logo:
...........................................................................................................

15. Tekst o obj皻o軼i 1000-2000 znak闚 zawieraj帷y sylwetk w豉軼iciela winnicy, prezentuj帷y winnic i zamierzenia na przysz這嗆

.....................................................................................................................................................................................

14.Wyra瘸m zgod na bezp豉tne wykorzystanie przez organizatorów Konwentu w planowanym wydawnictwie o polskich winnicach: zdj耩, tekstu, powy窺zych informacji, adresu winnicy, telefonu i adresu e-mailowego w豉軼iciela winnicy.

podpis:................................, data: ............................

FISZKA WINA ZGΜSZONEGO DO DEGUSTACJI

Fiszka b璠zie zaprezentowana podczas degustacji wina odbywaj帷ego si w ramach Konwentu Polskich Winiarzy. Aby spe軟iony zosta edukacyjny cel tej degustacji jej uczestnicy powinni zapozna si z jak najwi瘯sz ilo軼i danych na temat degustowanych win, dlatego prosimy o rzetelne i w miar mo磧iwo軼i kompletne wype軟ienie poni窺zego formularza. Fiszk nale篡 wype軟i i przes豉 w formie elektronicznej na adres konwent@instytutwina.pl

I. DANE OGOLNE
1.1. Producent:

1.2. Nazwa wina:

1.3. Rocznik:

1.4. Lokalizacja i siedlisko winnicy:
poda miejscowo嗆, powiat, wysoko嗆 n.p.m., typ gleby, orientacj i nachylenie zbocza oraz ew. inne istotne elementy siedliska

1.5. Odmiana lub odmiany winoro郵i:
w przypadku kupa簑 poda procentowy udzia poszczeg鏊nych odmian

II. PROCES WYROBU
2.1. Data zbioru:

2.2. Stopie dojrza這嗆 winogron:

poda w °Brix, °Oe, °NM, °KMW lub potencjalne st篹enie alkoholu

2.3. Wzbogacenie, wzmocnienie, s這dzenie lub odkwaszanie:
je郵i przeprowadzono który z powy窺zych procesów poda zastosowane metody, 鈔odki i substancje

2.4. Przer鏏 winogron, maceracja:
spos鏏 t這czenia gron (ca貫 lub zmia盥穎ne, z szypu趾ami lub bez), ew. maceracja (czas trwania, temperatura), u篡cie enzym闚, inne zabiegi

2.5. Przebieg fermentacji alkoholowej:
czas trwania i temperatura fermentacji, u篡ty rodzaj zbiorników, gatunek i selekcj dro盥篡

2.6. Inne zabiegi i 鈔odki stosowane podczas winifikacji:
poda, je郵i zastosowano filtracj, bentonit lub inne 鈔odki klaruj帷e, bakterie kwasu mlekowego, kawa趾i drewna d瑿owego (wiórki, listwy) oraz ew. inne zastosowane zabiegi, 鈔odki i substancje nie wymienione powy瞠j

2.7. Przebieg dojrzewania wina:
rodzaj zbiornika (zw豉szcza kontakt wina z drewnem), temperatura, ew. inne zabiegi podczas dojrzewania wina

2.8. Data butelkowania:

III. PARAMETRY ANALITYCZNE WINA
3.1. Rzeczywista zawarto嗆 alkoholu w % obj.:

3.2. Ca趾owita kwasowo嗆 w g/l lub pH:

3.3. Zawarto嗆 cukru resztkowego w g/l:

podpis:................................, data: ............................



Dodano 30.04.2009

Poprzednia wiadomo嗆

Nast瘼na wiadomo嗆







Zamek w Janowcu n/Wisł - siedziba Stowarzyszenia Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły
Stowarzyszenie Winiarzy Ma這polskiego Prze這mu Wis造