single

Do czego służą płatki dębowe i jakie sa ich rodzaje?

Tradycyjnie wina przechowywane były w dębowych beczkach. Dzięki temu wilgotne drewno miało poważny wpływ na ostateczny smak i aromat wina. Dziś, szczególnie gdy mówimy o domowym winiarstwie, do produkcji wina używa się coraz częściej naczyń szklanych i plastikowych. Dodanie płatków dębowych pozwala nadrobić ten brak kontaktu z drewnianą beczką. Płatki dębowe używane są dwojako: do fermentacji oraz starzenia wina.

Warto pamiętać, że płatki dodane do wina nie tylko zmieniają jego smak i bukiet, ale też poprawiają i wzmacniają kolor trunku.


Jakie są rodzaje płatków dębowych?


Płatki dębowe różnią się wielkością – im mniejsze kawałki, tym szybciej i intensywniej drewno oddaje swoje aromaty winu. Dlatego drobne płatki używane są w procesie fermentacji wina. Na etapie starzenia winiarze stawiają raczej na duże kawałki.

Płatki dębowe różnią się też stopniem opieczenia, co zmienia ich właściwości. Naturalne, czyli nieopiekane płatki dodają winu sporo tanin oraz podkreślają świeże nuty trunku. Płatki lekko i średnio opiekane podzielą się z winem aromatami słodkimi i waniliowymi, natomiast mocno opiekane zaostrzą i pogłębią charakter wina.
Doświadczeni winiarze wiedza, jak grać tymi właściwościami, stosując różne płatki na kolejnych etapach kreowania wina.


Kiedy dodawać płatki dębowe?


Płatki dębowe można dodawać niemal na każdym etapie produkcji wina, jednak zależy to od rodzaju płatków i efektu, jaki chcemy uzyskać. Płatki można dodać już na najwcześniejszym etapie, jeszcze przed rozpoczęciem fermentacji. Jeśli dodamy je do macerującej się masy owocowej, moszcz będzie bardziej nasycony taninami i zyska intensywniejszy kolor. Na etapie fermentacji dodaje się płatki naturalne i lekko opiekane, natomiast te opieczone mocniej są dodatkiem na etap starzenia wina. Aromatyczne płatki można też dodać do już gotowego wina, by wzbogacić jego charakter i pogłębić smak.
Oto wybrane rodzaje płatków winiarskich o zróżnicowanych właściwościach
Płatki dębowe Aroneo Doucer mają aromat karmelu, wanilii i świeżo pieczonego chleba. Ich dodanie podkreśla moc wina, dodaje też trunkowi słodyczy. Świetnie równoważy owocowe, orzeźwiające nuty.
Płatki dębowe Aroneo Equilibre mają aromat piernika i lukrecji. Delikatnie podkreślają garbniki zawarte w winie i pogłębiają jego charakter.
Płatki z drzewa wiśniowego stosowane są przy produkcji win różowych i czerwonych. Dają delikatniejszy efekt, niż płatki dębowe, wywołują mniej goryczki.
Płatki dębu amerykańskiego mocno opiekane wzbogacają wino o aromaty kokosa i wanilii, przez o trunek zyskuje interesującą słodycz, będącą równowagą dla zawartych w nim garbników.
Płatki dębowe mogą być też używane do aromatyzowania i starzenia innych trunków.